Kuuluisia postimerkkeilijöitä, Presidentti Franklin D. Roosevelt
Presidentti Franklin D. Roosevelt 1930-luvulla tukailemassa postimerkkejään (kuvan lähde: Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum) |
Franklin D. Roosevelt oli Yhdysvaltain 32. presidentti, joka palveli ennennäkemättömät neljä kautta. Hänet valittiin presidentiksi suuren laman aikana ja hän johti maata toisen maailmansodan läpi. Hän kuoli 63-vuotiaana, kun sota Euroopassa oli loppumassa ja Japanin antautuminen Tyynellämerellä oli lähellä.
Roosevelt oli myös intohimoinen postimerkkien keräilijä, joka aloitti harrastuksensa jo lapsena. Hän käytti postimerkkejä oppiakseen maailmasta ja eri kulttuureista. Aikuisena hän sai lohtua postimerkeistä, kun hän sairastui polioon ja menetti osittain liikuntakykynsä. Hän omisti joka päivä aikaa postimerkkikokoelmalleen, jopa presidenttikaudellaan.
loi sinettejä ja kirjekuoria, jotka rohkaisivat postimerkkien kerääjiä äänestämään filatelistitoveria presidentiksi. |
Roosevelt ei pitänyt postimerkkejään vain yksityisenä ilona, vaan hän liittyi postimerkkikerhoihin, osti postimerkkejä kauppiailta ja huutokaupoista, ja edisti harrastusta osallistumalla postimerkkinäyttelyihin, kuten vuoden 1936 kansainväliseen TIPEX-näyttelyyn New Yorkissa. Hän myös vaikutti Yhdysvaltain postimerkkien suunnitteluun yhdessä postiministeri James A. Farleyn kanssa. Roosevelt piirsi useita luonnoksia postimerkeille, jotka käsittelivät erilaisia aiheita, kuten historiaa, luontoa, kulttuuria ja politiikkaa.
Vuoden 1936 TIPEX-näyttelyn muistoblokki (kuvan lähde: scanned September 2005 by User:Stan Shebs, Public domain, via Wikimedia Commons) |
Rooseveltin postimerkkien keräily herätti kansallista kiinnostusta 1930-luvulla, kun Valkoinen talo julkaisi useita valokuvia hänestä työskentelemässä kokoelmansa parissa. Valokuvien tarkoituksena oli rauhoittaa kansaa näyttämällä rentoutunut presidentti, joka “järjesti maailmaa” kuvainnollisesti postimerkeillään suuren laman aikana. Valokuvilla oli myös muita seurauksia, kuten keräilyharrastuksen ja postimerkkikerhojen lisääntyminen. Useat maat - mukaan lukien Cookinsaaret, Monaco, Filippiinit, Turks- ja Caicossaaret ja Jemen - ovat käyttäneet näitä kuvia Rooseveltista tutkimassa postimerkkejään suurennuslasilla omien postimerkkiensä malleina. Yli 80 maata on kunnioittanut Rooseveltia omilla postimerkeillään ja filateelisilla julkaisuillaan.
Rooseveltin kuoleman jälkeen vuonna 1945 hänen perheensä myi hänen filateelisen omaisuutensa Harmer Auction -huutokaupan kautta. Myyntiin kuului Yhdysvaltain vedoskuvia, täysiarkkeja, maailmanlaajuisia postimerkkejä ja kirjekuoria. Kansallinen Postimuseo sai haltuunsa Rooseveltin luonnokset postimerkeille James A. Farleyn lahjoituksen kautta. Farley oli entinen postiministeri ja Rooseveltin ystävä. Lahjoitusten ja ostojen kautta museo on saanut muitakin entisiä Rooseveltin aarteita kokoelmaansa.
FDR oli intohimoinen filatelisti (kuvan lähde: Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum) |
Rooseveltin elämää ja uraa leimasi hänen rakkaus postimerkkeihin. Hän sanoi: “Olen velkaa elämäni harrastuksilleni - erityisesti postimerkkien keräilylle.” Hänen poikansa James muisteli: "Minulla on eläviä muistoja isästäni istumassa työpöytänsä ääressä, kun hänellä oli puoli tuntia tai tunti ilman tapaamisia, näin hänet postimerkkikansioidensa kanssa ja hänen oli kasvoillaan täydellinen rentoutumisen ja nautinnon ilme."